Supa crema de conopida cu infuzie de ulei de masline extra virgin si busuioc

Pentru doua persoane.

Ingrediente pentru crema de legume:
– conopida ~ 800 gr
– ceapa galbena ~ 150 gr
– usturoi ~ doi catei
– ulei de masline extra virgin mediu-intens ~ 40 ml
– unt (82%) ~ 30 gr
– stoc de legume ~ 1l ( adica zeama strecurata de la legumele fierte, cu precadere: morcov, ceapa, pastarnac, ardei gras, telina, patrunjel verde. Nu se pun cartofi pentru ca tulbura claritatea, apoi supa se va acri mult mai repede)
– smantana dulce ~ 60 ml ( exclus smantana vegetala)
– sare ~ dupa gust

Ingrediente pentru infuzia busuioc:
– busuioc verde ~ 20 gr
– ulei de masline extra virgin mediu intens ~ 50 ml
– sare

Ingrediente pentru garnitura:
– microplante ( cressuri) ( nu este obligatoriu, doar daca se doreste un aspect deosebit si un gust rafinat ) ( se gasesc in hipermarketuri)
– ulei de masline extra virgin mediu-intens
– paine neagra de ovaz

Mod de preparare crema de legume:

1. Se curata usturoiul, ceapa si conopida si apoi se spala. Ceapa se taie julliene, conopida se desface in buchete mici, iar usturoiul se zdrobeste cu lama unui cutit.

2. Untul se pune intr-o oala pe foc moderat pana se topeste. Pentru a nu se arde untul, cand e aproape topit se pune si uleiul de masline. Apoi se adauga ceapa tocata si usturoiul zdrobit. Se adauga sarea dupa gust.

3. Dupa ce s-au calit ceapa si usturoiul, se adauga si conopida, apoi se adauga si supa de legume strecurata. Se mai tin pe foc mediu pana se inmoaie conopida.

4. Se ia oala de pe foc. Pregatim un bol, un polonic si un blender. Se ia din oala si se pune in bol excesul de supa ( adica zeama care ramane deasupra legumelor, aproximativ 200 de ml). Mare atentie, nu se arunca!  Supa trebuie sa ramana in oala cat sa acopere legumele. Restul este excesul. Ce ramane in oala se paseaza cu blenderul pana cand se transforma intr-o pasta omogena. Se adauga smantana dulce si daca mai trebuie, sare dupa gust. Se verifica textura cremei, iar daca este prea groasa se mai adauga din bolul in care am pus excesul de supa. Daca mai este nevoie se mai adauga sare dupa gust.

5. Crema obtinuta se trece printr-o strecuratoare fina pentru a nu ramane bucati de legume scapate prin blender. Prin acest proces se elimina „impuritatile”.

Mod de preparare infuzia busuioc: Se spala busuiocul si se rup frunzele de pe tulpina. Atentie, se folosesc doar frunzele. Apoi se pun intr-un bol cu uleiul de masline si sare. Se paseaza foarte bine cu blenderul, apoi se trec printr-o sita foarte fina. Va rezulta un ulei verde si parfumat.

Mod de preparare garnitura: Painea se feliaza in fasii subtiri, care se stropesc cu ulei de masline si se introduc la 180 de grade in cuptorul incins in prealabil. Se tin aproximativ 7-8 minute, pana se usuca si devin crocante.

Pentru servit, supa crema se pune in boluri dupa care se decoreaza suprafata cu infuzia de ulei de masline si busuioc si cu microplante. Bolul se poate orna in diferite moduri. Se serveste calda, dar nu fierbinte.

Pofta buna!
Cu drag,

Chef Johnny Susala & Chef Nico Lontras & FeelOlio Romania