CUM SA RECUNOSTI CEL MAI BUN ULEI DE MASLINE

Aroma uleiului de masline adevarat concentreaza savoarea intensa a maslinelor coapte incet sub soarele mediteranean si priceperea celor mai prestigiosi producatori artizanali. Gustul sau bine definit te conecteaza cu traditia si cultura Italiei, cu tot ce are aceasta tara mai bun de oferit in materie de mancare. Insa de multe ori poti fi lipsit de o astfel de experienta culinara pentru ca e dificil sa stii daca ai de-a face cu un ulei de masline de calitate. Din pacate, in Europa inca se afla in topul celor mai falsificate alimente si se apreciaza ca peste 70% din uleiul care ajunge pe rafturile supermarketurilor este contrafacut.

In astfel de conditii, poate parea o provocare sa recunosti si sa alegi cel mai bun ulei de masline, dar daca tii cont de cateva trucuri, vei putea sa cauti si sa-l alegi mai usor:

Citeste cu atentie eticheta

Ambalajul iti furnizeaza foarte multe informatii care te ajuta sa recunosti uleiul de masline adevarat astfel incat sa stii exact in ce investesti. In primul rand, verifica sa fie marcat in mod clar ca ”ulei de masline extra virgin” – acest lucru inseamna ca uleiul provine din prima presare a maslinelor si are o concentratie ridicata de grasimi sanatoase, arome puternice si e bogat in antioxidati naturali.

Urmatorul indicator cheie in identificarea unui ulei de masline de calitate este nivelul de aciditate, care marcheaza prezenta acizilor grasi liberi in ulei si ii afecteaza gustul. Uleiul de masline este cu atat mai bun, cu cat nivelul de aciditate are un procent mai mic. Conform standardelor IOOC – International Olive Oil Council, uleiul de masline extravirgin nu trebuie sa depaseasca un nivel de aciditate de 0,8 %.

Alege sticla potrivita

Evita din start uleiul de masline depozitat in sticle de plastic, care ii altereaza proprietatile. Il recunosti pe cel de calitate dupa sticlele colorate care il feresc de lumina ce il poate oxida – uleiul extravirgin este sensibil la lumina, care ii distruge antioxidantii fragili si il rancezeste.

Degusta inainte

Uleiul de masline se degusta si se apreciaza la fel ca vinul, iar testarea lui inainte de cumparare te poate ajuta sa il recunosti pe cel de top. Fii atent la miros, consistenta, culoare si gust. Culoarea poate fi orice nuanta intre galben verzui si verde deschis, dar in nici un caz nu ar trebui sa fie alb sau limpede (acest lucru inseamna ca uleiul este rafinat si nu provine din prima presare). Gustul si mirosul pot sa difere in functie de sortiment, insa indiferent de tipul de ulei de masline, atunci cand il degustati trebuie sa simtiti senzatia ca este pur si natural.

Pretul conteaza

Chiar daca esti tentat sa faci economii si sa alegi ofertele cu pret avantajos, evita sa faci acest lucru in cazul uleiului de masline. O sticla de 500 ml de ulei de calitate nu costa mai putin de 40-50 lei si cu cat pretul e mai ridicat, cu atat probabilitatea de a fi falsificat e mai redusa. Fii atent si la pret, este un bun reper in alegerea uleiului de masline.

Cumpara din magazine in care ai incredere

E important ca cei care comercializeaza ulei de masline sa nu il trateze ca pe un simplu produs pentru vanzare, ci ca pe un aliment esential al alimentatiei zilnice. Un magazin de incredere nu vede in tine doar un client – interactioneaza si iti impartaseste propriile experiente culinare, cauta si selecteaza mereu doar produsele care indeplinesc cele mai stricte criterii de calitate. Daca magazinul distribuie ulei de masline produs in ferme mici sau de catre producatori artizanali, cu care au o relatie apropiata, atunci ai de-a face cu furnizori care trateaza corect uleiul si pe cei care il produc. Noi am selectat cu atentie cei mai buni producatori de ulei de masline extravirgin.

Ce calitati are uleiul de masline bun?

Maslinii, oamenii care recolteaza si prelucreaza, imbutelierea, transportul – toate conteaza si au rolul lor in producerea unui ulei de masline de calitate. Daca din livada si pana la ambalarea uleiului, intregul parcurs pas cu pas al acestuia este realizat cu atentie si monitorizat, atunci se obtine ulei de masline bun, cu calitati cum ar fi:

  • are o aroma fructata, care te duce cu gandul mirosul fructelor proaspete, dar poate avea si gust amar sau picant, doua caracteristici care denota prospetimea si continutul de polifenoli
  • e inflamabil: daca nu se aprinde si nu poate intretine flacara unei lampi, nu este bun
  • se solidifica la temperaturi scazute: daca pui o cantitate mica la frigider, ar trebui sa se ingroase; daca acest lucru nu se intampla, uleiul nu e pur
  • are proprietati nutritionale deosebite: un continut bogat de acizi grasi monosaturati, vitamine (A, C, D, E, complexul de vitamine B) si polifenoli.